sokken wassen

Bezig met laden...

We krijgen regelmatig vragen binnen over het wassen van sokken. Snappen wij helemaal. Waar in de meeste kleren nog een waslabel zit met allerhande informatie, gooi je dat advies bij sokken over het algemeen tegelijk met de verpakking weg.

Geen tijd om alle informatie op deze pagina door te lezen? Hier onze korte samenvatting: goede sokken, zoals de merksokken die je hier op sokken.nl zal vinden, zijn voorgewassen en krimpen niet erg na het wassen. Houd bij het kopen wel rekening met een krimppercentage van 5% als je de sokken vaak wast. Koop je sokken dus liever net iets te groot dan iets te klein. Kies voor wollen sokken altijd een wasprogramma van 30 graden, zo voorkom je dat de mooie wollen sokken krimpen.

We hebben de vier meest voorkomende sokkenwas- en droogproblemen op een rij gezet. Mét tips hoe ze te voorkomen, uiteraard.

probleem: de verdwenen sok

Het is het mysterie van de eeuw: na elke wasbeurt zijn er weer een paar sokken spoorloos. Tja, ze zijn nu eenmaal de underdogs van je wasgoed. Ze vallen gemakkelijk door de mand – letterlijk – en dat ze zo snel zo spoorloos verdwijnen schijnt te maken te hebben met statische electriciteit. Hmm, creepy! Gebruik daarom altijd een waszakje. Groot gezin? Laat ieder z’n kleine spul bij elkaar houden in een eigen zakje. Was sokken liever niet samen met grote items, zoals beddengoed. Beddengoed eet graag sokken op, gaat het gerucht. Als je geen eigen wasmachine hebt: draai de trommel altijd nog een keertje rond nadat je ‘m geleegd hebt. Soms zit er nog een sok tegen de bovenkant gekleefd. Bewaar je lonely sock-collectie in een apart mandje. Kijk na elke wasbeurt of je weer een match kunt maken. A la memory, dat spel dat je vroeger speelde.

probleem: de eenzame sok

Wil je je paren netjes bij elkaar houden? Speld ze dan aan elkaar vast met een veiligheidsspeldje – deze kun je de hele was- en droogbeurt laten zitten, en eventueel zelfs in de la. Teveel gedoe? Over het algemeen een stuk minder tijdrovend als single sokken bij elkaar zoeken! Heb je een groot gezin, of gebruik je uit veiligheidsoverwegingen liever geen spelden? Laat ieder familielid dan in ieder geval zijn of haar eigen sokken in een waszakje stoppen. Sorteert achteraf een stuk makkelijker.

probleem: de gekrompen/uitgelubberde sok

De algemene regel is: sokken hang je bij voorkeur te drogen aan de lijn. Ze drogen toch vrij snel, en droogtrommels en sokken zijn nu eenmaal niet de beste maatjes. Vooral wollen exemplaren worden er niet blij van. In plaats van de waslijn kun je ze ook over het randje van de centrale verwarming hangen. Weinig zo comfortabel als ’s winters een paar frisgewassen, warme sokken aan te trekken.

probleem: de verkleurde sok

Was je sokken altijd binnenstebuiten. Op deze manier voorkom je het eventuele vervagen van de kleuren. Donkergekleurde sokken kun je vóór hun eerste wasbeurt het beste een nachtje in koud water met azijn laten staan; dat bevordert de kleurvastheid. Bij lichtgekleurde sokken voorkom je veel ellende door er simpelweg voor te zorgen dat er niets zwarts of donkergekleurds aan dezelfde wasbeurt meedoet. Is het leed al geschied? Laat met de volgende wasbeurt dan eens een Steradent-tablet (kunstgebitreiniger) meedraaien. Dat zorgt voor een stralend witte was, zelfs wanneer het goed al niet zo kraakhelder meer was.

wastips per merk

Björn Borg

Wassen: 40 graden max.
Droger: nee
Strijken: stand 2 max. (warm)
Stomen: nee

Burlington

Wassen: 30 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nee

Diesel

Wassen: handwas, binnenstebuiten wassen
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nee

FALKE

Samenvatting: de sokken van FALKE dien je niet in de droger te doen, en van strijken worden ze ook niet beter. De varianten met wol was je op maximaal 30 graden; de rest mag op 40. Naar de stomerij brengen mag alleen als er elasthan in zit, al is het maar 1 procent!

Wasadvies voor de verschillende typen FALKE sokken:

TK2 en TK5
70% scheerwol, 30% polyamide
45% polypropyleen, 24% polyacryl, 20% wol, 11% polyamide
Wassen: 30 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nee

60% wol, 23% katoen, 15% polyamide, 2% elasthan
Wassen: 30 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: ja

44% polypropyleen, 24% polyamide, 22% katoen, 10% lyocell
Wassen: 40 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nee

badstof
79% katoen, 20% polyamide, 1% elasthan
Wassen: 40 graden max.
Drogen: nee
Strijken: nee
Stomen: ja

Happy Socks

Wassen: 40 graden max, binnenstebuiten.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: ja

Muchachomalo

Wassen: 40 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nee

PUMA

Wassen:         
Sokken zonder katoen: 30 graden max.
Sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max.
Witte sportsokken: 60 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nat laten reinigen

Tommy Hilfiger

Wassen: 40 graden max.
Droger: nee
Strijken: nee
Stomen: nat laten reinigen 

stel hier je vraag
Chat avatar
contact
onze shops