tips sokken wassen

We krijgen regelmatig vragen binnen over het wassen van sokken. Snappen wij helemaal. Waar in de meeste kleren nog een waslabel zit met allerhande informatie, gooi je dat advies bij sokken over het algemeen tegelijk met de verpakking weg. Daarom hier ons wasadvies: zo moet je sokken wassen en drogen.

 

alles over sokken wassen

1. op hoeveel graden kun je sokken wassen?

De meeste sokken was je op 40 graden. Houd alleen wel rekening met de kleuren: witte sokken en zwarte sokken samen wassen is niet zo'n goed idee, maar je kunt je sokken wel prima samen met een zelfde kleur ondergoed wassen. Goede sokken, zoals de merksokken die je hier op sokken.nl zal vinden, zijn voorgewassen en krimpen niet erg na het wassen. Houd bij het kopen wel rekening met een krimppercentage van 5% als je de sokken vaak wast. Koop je sokken dus liever net iets te groot dan iets te klein.

2. kun je sokken op 60 graden wassen?

Sokken wassen op 60 graden kan, maar echt aan te raden is het niet. Wie z'n sokken zo mooi mogelijk wil houden, kiest voor een temperatuur van maximaal 40 graden.

3. mag wasverzachter bij sokken wassen?

Gebruik bij het wassen van sokken liever geen wasverzachter. Wasverzachter kan vlekken achterlaten en zorgt ervoor dat de stof het wasmiddel en water minder goed kan opnemen, waardoor je sokken minder goed schoon worden, sneller slijten en minder goed ademen.

4. witte sokken wassen

Bij witte sokken en andere lichtgekleurde sokken voorkom je veel ellende door er simpelweg voor te zorgen dat er niets zwarts of donkergekleurds aan dezelfde wasbeurt meedoet. Is het leed al geschied? Laat met de volgende wasbeurt dan eens een Steradent-tablet (kunstgebitreiniger) meedraaien. Dat zorgt voor een stralend witte was, zelfs wanneer het goed al niet zo kraakhelder meer was.

5. zwarte sokken wassen

Om te zorgen dat je donkere sokken niet vaal worden hebben we de tip: was je sokken altijd binnenstebuiten. Op deze manier voorkom je het eventuele vervagen van de kleuren. Donkergekleurde sokken kun je vóór hun eerste wasbeurt het beste een nachtje in koud water met azijn laten staan; dat bevordert de kleurvastheid.

6. wollen sokken wassen

Kies voor wollen sokken altijd een wasprogramma van 30 graden, zo voorkom je dat de mooie wollen sokken krimpen. Na de wasmachine laat je je sokken drogen aan de lucht: je sokken zijn zo droog zonder dat ze die vervloekte droogtrommel in hoeven.

7. extra wastips voor sokken

Het is het mysterie van de eeuw: na elke wasbeurt zijn er weer een paar sokken spoorloos. Hoe je deze sokkenirritatie voorkomt? Om sokken bij elkaar te houden speld je je sokken aan elkaar vast met een veiligheidsspeldje! Heb je een groot gezin, of gebruik je uit veiligheidsoverwegingen liever geen spelden? Gebruik dan een waszakje en laat ieder gezinslid z'n kleine spul bij elkaar houden in een eigen zakje. Was sokken liever niet samen met grote items, zoals beddengoed. Beddengoed eet graag sokken op, gaat het gerucht. Als je geen eigen wasmachine hebt: draai de trommel altijd nog een keertje rond nadat je ‘m geleegd hebt. Soms zit er nog een sok tegen de bovenkant gekleefd.

 

alles over sokken drogen

1. kunnen sokken in de droger?

Nou, liever stop je je sokken niet in de droger! Sokken drogen toch vrij snel, en droogtrommels en sokken zijn nu eenmaal niet de beste maatjes, omdat ze dan hun vorm kunnen verliezen of kunnen krimpen. Vooral wollen exemplaren worden er niet blij van.

2. de beste manier voor sokken drogen

De algemene regel is: sokken hang je bij voorkeur te drogen aan de lijn: zo voorkom je een gekrompen of uitgelubberde sok. In plaats van de waslijn kun je ze ook over het randje van de centrale verwarming hangen. Weinig zo comfortabel als ’s winters een paar frisgewassen, warme sokken aan te trekken.

 

sokken wastips per merk

Om het nog iets ingewikkelder te maken gelden bovenstaande adviezen niet voor iedere sok: natuurlijk wel ongeveer, maar ieder merk heeft zijn eigen wasadvies. En om te weten welk wasadvies voor jouw favoriete sokkenmerk geldt, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de populairste merken op sokken.nl. Staat jouw lievelingsmerk hier niet tussen? Gelukkig hebben we op onze productpagina's voor echt ieder paar sokken een apart wasadvies toegevoegd.

1. Björn Borg sokken wassen

wassen: 40 graden max.
droger: nee
strijken: stand 2 max. (warm)
stomen: nee

2. Burlington sokken wassen

wassen: 30 graden max.
droger: nee
strijken: nee
stomen: nee

3. FALKE sokken wassen

Samenvatting: de sokken van FALKE dien je niet in de droger te doen, en van strijken worden ze ook niet beter. De varianten met wol was je op maximaal 30 graden; de rest mag op 40. Naar de stomerij brengen mag alleen als er elasthan in zit, al is het maar 1 procent!

Wasadvies voor de verschillende typen FALKE sokken:

TK2 en TK5
70% scheerwol, 30% polyamide
45% polypropyleen, 24% polyacryl, 20% wol, 11% polyamide
wassen: 30 graden max.
sroger: nee
strijken: nee
stomen: nee

60% wol, 23% katoen, 15% polyamide, 2% elasthan
wassen: 30 graden max.
droger: nee
strijken: nee
stomen: ja

44% polypropyleen, 24% polyamide, 22% katoen, 10% lyocell
wassen: 40 graden max.
droger: nee
strijken: nee
stomen: nee

badstof
79% katoen, 20% polyamide, 1% elasthan
wassen: 40 graden max.
drogen: nee
strijken: nee
stomen: ja

4. Happy Socks sokken wassen

wassen: 40 graden max, binnenstebuiten.
droger: nee
strijken: nee
stomen: ja

5. PUMA sokken wassen

wassen:         
sokken zonder katoen: 30 graden max.
sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max.
witte sportsokken: 60 graden max.
droger: nee
strijken: nee
stomen: nat laten reinigen

6. Tommy Hilfiger sokken wassen

wassen: 40 graden max.
droger: nee
strijken: nee
stomen: nat laten reinigen